Cara Nak Buat Ketupat Pulut Daun Palas

PROSES MEMBALUT KETUPAT PALAS. 6 cawan santan pekat.


Cara Buat Ketupat Palas Lemak Yang Sedap Untuk Raya

Bukakan dulu daun palas yang kita balut sebelum ni dan terbalikkan tulang daun ke luar.

. Cuci bersih beras pulut kemudian Rendam beras pulut hitam dan putih selama 2 jam. Rebus sehingga dalam 330 ke 40 minit sehingga pulut. Masukkan santan dalam periuk.

Angkat dan biarkan selama 15 minit sehingga sejuk. Resepi Ketupat Palas Utara. Kemudian bolehlah dimasukkan ke dalam daun palas dan.

Masukkan pulut dan kacau sehingga sebati dan menjadi setengah masak. Cara Buka Daun Palas. Setelah itu buka perlahan-lahan.

Beras pulut Santan Garam secukup rasa Daun pandan untuk membalut Sukatan beras pulut dan air santan sama banyak. Campurkan santan bersama air. Sebelum kukus pasti pengukus tu dilapik dengan jaring.

Meh saya tunjuk cara balut ketupat ni Step By Step. Ini daun palas yang sudah pun mencecah 2 bln dalam peti sejuk bekuSaya simpan ia dari tarikh Hari Raya Aidil adha yang lalu iaitu 31hb July 2020Dimana daun palas ini adalah baki atau. Bila dah masak masukkan pulut tadi dalam bekastuang santan sikit demi sikit dan gaulkan supaya dia serap sebati dengan pulut.

Cara membuat TipsCara simpan daun palas atau Daun ketupat agar tahan lama. 12 kg pulut susu guna pulut biasa pun boleh Santan. Rendam Beras Pulut Rendam.

KETUPAT PULUT DAUN PALAS Bahan2nya-2 kg beras pulut 24 liter santan pekat aku guna 1 liter santan harmuni bancuh dgn 14 liter air - santan paket dan santan kelapa. 2 sudu kecil garam. 12 kg pulut hitam.

Pastu angkat pulut dan arong kata tokmek ni bahasa tengganu gaul kata org di sini ngan santan pekat yg 2 gelas tu bersama gula serta garam hingga mereka sebati ngan. Buat lubang ditengah-tengah beras untuk wap naik. Beras pulut dibersihkan dan rendam selama 12 jam.

Beras yang dibasuh bersih diisi padat di dalam anyaman. Tos kan beras pulut. Kemudian kukus hingga masak.

Ini Daun palas saya beli sebelum Menyambut Hari raya aidil adha yang lalu27 July 2020. Bukakan dulu daun palas yang kita balut sebelum ni dan terbalikkan tulang daun ke luarStep balut sama macam balut untuk. Bila nak rebus panaskan air sehingga mendidih masukkan sedikit garam dan masukkan ketupat yang dibalut tadi.

Ulang step sampai santan dan pulut sebati. Nak buka daun palas mudah je potong kat bahagian atas supaya daun kemas dan bersih daripada bulu dan habuk daun. 3 helai daun pandan diikat rapi.

Nanti bila nak masukkan pulut baru tukar balik permukaan daun tu seperti biasa. Buat bentuk kon dan bucunya lipat. 1 kg beras pulut direndam semalaman dan toskan.

Baru la senang nak balut dengan pulut. Masak santan sekejap biar. Ketupat nasi dimasak menggunakan beras biasa atau beras wangi bagi membangkitkan aroma yang harum.

Bila letak beras pulut. Step balut sama macam balut untuk lentur daun.


Cara Lipat Anyam Daun Palas Youtube


Cara Paling Mudah Masak Balut Ketupat Palas Untuk Beginner


Resepi Ketupat Palas Mudah Dan Senang Ayue Idris


Cara Buat Ketupat Palas Lemak Yang Sedap Untuk Raya

No comments for "Cara Nak Buat Ketupat Pulut Daun Palas"